Blogi / esikasvatus · 28/01/2022

salaattirivit_kuva_Susan_Wilander

Vuoden ensimmäiset vihreät

Tammikuu on kohta takanapäin ja valon määrä lisääntyy lupaavasti. Olisiko jo aika pistää ensimmäiset siemenet multaan? Minulla meni jo! Ilman kasvivaloja ei kannata kiirehtiä liikaa, mutta pari poikkeusta on – chilit ja versot. Chilit vaativat pitkän esikasvatusajan, joten ne on hyvä saada alkuun viimeistään helmikuussa.

Taimia esikasvatuksessa. Kuva: Susan Wilander.
Erilaisia taimia esikasvatuksessa viime keväänä.

Vihreää kaipaavalle versokasvatus on kevättalven pelastus. Siinä saa myös hyvin testattua edellisvuosien siementen itävyyttä. Herne, vihanneskrassi, tattari, härkäpapu, auringonkukka, parsakaali – kaikista näistä kasvaa herkullisia versoja salaatteihin ja leivän päälle. Versoja kasvattaessa ei myöskään ole ituihin liittyviä säilyvyysongelmia. Versot pysyvät tuoreena kasvatusastiassaan, kunnes ne leikkaa sieltä syötäväksi. Laitoin ensimmäisenä multiin vihanneskrassia, ensi viikolla on toivottavasti jo taimet aluillaan. 😊

Evakko-tomaatin taimia esikasvatuksessa. Kuva: Susan Wilander.
Evakko-tomaatti on suosikkini, varma ja hyväksi havaittu.

Isommat siemenet kannattaa liottaa ennen kylvöä, pienet voi kylvää suoraan. Versotukseen riittää matala multatila. Pienoiskasvihuoneet ovat suloisia, mutta viinirypäleiden tms. kannellinen muovirasia käy aivan yhtä hyvin. Kannen voi jättää pois, kun versot alkavat venähtää pituutta.

Mitä aiot esikasvattaa tänä vuonna?

Susan