Blog · 23/06/2022

lava ja kukkapenkki. kuva Susan Wilander

Monimuotoinen puutarha auttaa puutarhuria ja luontoa

Luonnon monimuotoisuus on monella tapaa uhattuna. Omassa kotipuutarhassa voi kuitenkin tehdä paljon pieniä tekoja monimuotoisuuden hyväksi ja saada samalla puutarhansa kukoistamaan.

kasvilavassa kurpitsaa, hernettä, retiisiä, kurkkua ja koristekrassia. Kuva Susan Wilander.
Kurpitsa, herne, retiisi, kurkku ja koristekrassi viihtyvät samassa lavassa ja tarjoavat toisilleen sekä ravinteita että suojaa tuholaisilta.

Monimuotoinen puutarha sopii erinomaisesti yhteen kumppanuuskasviviljelyn kanssa. Kun puutarhan viljelyksen eivät ole monokulttuureita eli yhdestä kasvilajista koostuvia massaviljelyksiä, vaan sekoittavat eri lajeja keskenään, auttaa se sekä luontoa että puutarhuria. Mitä etuja sekaviljelystä on, kun siinä huomioi myös hyvät ja huonot kumppanuuskasvit?

  1. Pölyttäjät kiittävät. Yksi merkittävimmistä ja myös helpoiten toteutettavista kumppanuuskasvien eduista on pölyttäjien lisääntyminen puutarhassa. Lukuisat hyvät kumppanit houkuttelevat puutarhaan enemmän ja monipuolisemmin pölyttäjähyönteisiä. Tuloksena on parempi sato ja lisääntyneet pölyttäjäkannat ympäristössä.
  2. Pieneläimet runsastuvat. Pikkulinnut, siilit ja sammakot pitävät monimuotoisesta puutarhasta. Sieltä löytyy niille piiloja, kosteikkoja ja ennen kaikkea ruokaa lisääntyneen hyönteiskannan ansiosta. Lintuja auttavat vaihtelevan kokoiset ja lajiset puut ja pensaat, siilejä ja sammakoita puutarhan luonnontilaiset ja suojaisemmat nurkkaukset sekä pienet vesiaiheet. Laitathan aina puutarhan lampiin ja vesiastioihin poistumistien pienille eläimille. Se voi yksinkertaisimmillaan olla loivasti asetettu lauta, mutta myös eri kokoisista kivistä maisemoitu loiva rinne, jota pitkin eläin pääsee kiipeämään pois vedestä.
  3. Mikrobisto monipuolistuu. Mikrobit ovat sekä meille ihmisille että luonnolle korvaamattoman tärkeitä. Monipuolinen kasvilajisto lisää hyvien mikrobien määrää maaperässä yhdessä kompostin käytön ja luonnonlannoitteiden kanssa. Kasvit voivat paremmin ja tuottavat enemmän satoa ja puutarhuri saa onnellisuusmikrobeja maata kuokkiessaan.
  4. Mikroilmaston voi rakentaa itse. Kasvivalinnoilla puutarhaansa voi rakentaa oman suojaisan mikroilmaston, jossa riittää lämpöä ja kosteutta vaativillekin kasveille. Puut ja pensaat puutarhan pohjoislaidalla suojaavat kylmiltä tuulilta, etelässä antavat varjoa paahtavalta auringolta. Istutusmaiden ympäröiminen pienemmille pensailla ja maan kattaminen matalalla kasvustolla joka puolella tuottaa omia pienilmastotaskuja myös puutarhan sisälle ja auttaa kosteutta pysymään maassa.
  5. Enemmän satoa puutarhurille. Kaikki nämä toimenpiteet auttavat tuottamaan enemmän satoa pienemmällä viljelysalalla, paremmin voivista kasveista.
  6. Vähemmän tuholaisia torjuttavana. Kun kasvit voivat hyvin, hyvät kumppanuuskasvit houkuttelevat puutarhaan petohyönteisiä ja karkottavat tuholaisia, joutuu puutarhurikin käyttämään paljon vähemmän aikaa tuholaisista huolehtimiseen. Kirvojen ja kaalimatojen noukkimisen sijaan voi asettua puutarhatuoliin ihailemaan vehreitä kasvustoja ja tarkkailemaan kukissa vierailevia perhosia ja kimalaisia.
torvikukkia kuva Susan Wilander
Torvikukkien äärellä puutarhuri voi tuntea olevansa tropiikissa.

Vinkkejä monimuotoisen puutarhan luomiseen löytyy esimerkiksi Marttojen Monimuotoinen kotipiha -oppaasta.

Susan