Blog · 02/06/2022

omenapuun kukkia

Minustako puutarhuri?

Kesän ensimmäinen päivä toi mukanaan iloisen uutisen – pääsin opiskelemaan puutarhuriksi aikuiskoulutukseen Axxelliin. Ajatus puutarhaopinnoista on kypsynyt vuosien varrella, olenhan ollut puutarha-asioiden kanssa tekemisissä niin toimittajana kuin harrastajanakin jo pari vuosikymmentä. Jännittävää nähdä, millaista opiskelu tulee olemaan ja millaisia uusia eväitä se antaa niin työhön kuin harrastukseenkin.

Vuorenkilven kukinto. Kuva Susan Wilander
Vuorenkilpi ei ole kaikkien suosikki, mutta kun sen kukkia tarkastelee läheltä, ne ovat todella upeita, eikö vain?

Puutarha-alan koulutukset ovat viime vuosina nostaneet suosiotaan, ehkä erityisesti hieman varttuneempien alanvaihtajien joukossa. Ymmärrän ilmiötä hyvin. Puutarha-ala tarjoaa hyvin konkreettisen mahdollisuuden työntää kädet multaan kaikkien tietokoneen edessä vietettyjen vuosien jälkeen. Perinteisten puutarha-alan ammattien ohella on mahdollisuus työllistää itsensä hyvin luovilla tavoilla.

Oletko sinä harkinnut puutarhaopintoja tai tehnyt niitä? Millaisia kokemuksia sinulla oli?

Kasveja lavakauluksessa. Kuva Susan Wilander
Lavassa ovat nyt kumppanuuskasveina Evakko-tomaatit, Eskimo-porkkanat, Auli-valkosipulit ja Tangerine Gem -samettikukat.

Kotipihan puutarhurina olen nyt päässyt pieneen hengähdysvaiheeseen. Kevään esikasvatetut taimet on nyt istutettu paikoilleen, kumppanuuskasvien suotuisimmat paikat mietitty, pihaniityt ovat alkaneet kasvaa ja kesäkukkaruukutkin ovat paikoillaan. Kasvilavoissa on vielä osittain harsot päällä lievittämässä viileiden ja sateisten säiden vaikutusta, mutta perennoista, puista ja pensaista jo huomaa kuinka puutarha imee nyt täysillä itseensä uuden kasvukauden voimaa.

Kirsikkapuun kukkiva latvus. Kuva Susan Wilander
Hapankirsikka kukkii valtoimenaan. Viime vuonna tuli erinomainen kirsikkasato, jonka ehdimme jopa kerätä ennen lintuja. Onnistuisikohan tänä vuonna sama?

Kesän alku on mielestäni puutarhan parasta aikaa – raikas, kirkas vihreys, kevään kukkaloisto etenkin hedelmäpuissa ja kaiken uuden nouseminen mullasta. Miltä sinun puutarhassasi näyttää? Onko kesä jo päässyt vauhtiin?

Susan