Blog · 19/05/2022

Merikaali ja mäkimeirami. Kuva Susan Wilander

Elävä kate lisää puutarhan monimuotoisuutta

Katteen käyttö puutarhassa on varmaan monille tuttua, mutta entäpä elävä kate? Elävällä katteella tarkoitetaan kasveja, joita kasvatetaan varsinaisen viljelykasvin ympärillä tai vieressä. Tutkimuksissa on todettu elävän katteen vähentävän rikkakasvien kasvua merkittävästi. Elävä kate kilpailee rikkojen kanssa maaperän ravinteista, estää lehvästöllään valon pääsyn rikkojen siemenille, vähentää maaperän eroosiota ja tarjoaa hyödyllisille hyönteisille suotuisan elinympäristön.

Elävä kate lisää siis puutarhan monimuotoisuutta, myös maanpinnan alla. Tutkimuksissa on todettu elävän katteen käytön myös lisäävän maaperän mykorritsa-sienirihmastoa ja sitä kautta lisäävän satoa ja parantavan kasviterveyttä.

Elävää katetta voi käyttää esimerkiksi istuttamalla sitä viljelykasvirivien väliin tai suoraan isompien viljelykasvien alle. Sitä voi myös käyttää lavakaulusten välissä ja muilla puutarhan kävelyreiteillä soran tai muun katteen sijasta.

Eläväksi katteeksi sopivat parhaiten matalakasvuiset lajit, kuten timjami eli tarha-ajuruoho tai valkoapila. Valkoapila kestää myös hyvin tallaamista, joten se sopii hyvin puutarhapoluillekin. Elävää katetta valitessa kannattaa ottaa huomioon, onko viljelykasvi yksi- vai monivuotinen.

Valkoapila. Kuva Susan Wilander.
Valkoapila on kestävä ja helposti leviävä, joten sen käytössä elävänä katteena pitää olla tarkkana. Toisaalta se luovuttaa maaperään typpeä ja toimii siten myös lannoittajana.

Yksivuotisille sopii hyvin yksivuotinen katekasvi, jolloin seuraavana vuonna voi vapaasti muuttaa viljelysmaata. Monivuotisten viljelykasvien katekasvina toimii hyvin monivuotinen kasvi, jolloin sitä ei tarvitse uudelleen kylvää vuosittain. Monivuotiset elävät katteet on kuitenkin syytä rajata niin, että ne eivät leviä liikaa ja ala kilpailla itse viljelykasvin kanssa. Monivuotinen valkoapila sopii hyvin esimerkiksi kasvilavojen väleihin, jolloin sitä voi myös pitää kurissa ruohonleikkurilla.

Jotta elävästä katteesta saisi maksimaalisen hyödyn, se onkin syytä leikata säännöllisesti ja jättää leikkuujätteet lannoittamaan maaperää.

Elävä kate kuulostaa niin erinomaiselta, että onko sillä mitään haittapuolia? No, kyllähän niitä aina löytyy. Elävän katteen kanssa pitää olla tarkkana, ettei se ala haitata itse viljelykasvia. Eli valita sopiva katekasvi viljelykasvin mukaan, leikata sitä säännöllisesti ja mahdollisesti rajata sen kasvualue.

Millaisia yhdistelmiä sitten kannattaisi harkita? Erilaiset apilat – valkoapila, veriapila, puna-apila – sopivat hyvin esimerkiksi kaalien, talvikurpitsan, mansikan ja mustikan sekä koisokasvien (tomaatti, paprika, munakoiso jne) eläväksi katteeksi.

siankärsämö ja mustakaura. Kuva Susan Wilander
Mustakaura on maatiaislajike, jonka jyvät tuleentuessaan muuttuvat tummiksi, lähes mustiksi. Se sopii hyvin myös puutarhan koristekasviksi. Tässä sitä kasvaa yhdessä siankärsämön kanssa.

Kaura sopii korkeiden vihannesten ja marjojen katekasviksi. Kauraa pitää leikata säännöllisesti, koska se kasvaa nopeasti korkeaksi. Kaura on myös allelopaattinen kasvi, joten sen lähelle ei voi kylvää viljelykasveja, vain istuttaa valmiita taimia. Toisaalta tästä syystä kaura myös estää siemenestä leviäviä rikkoja tehokkaasti – jopa sen jälkeen, kun se on kaikki leikattu alas ja leikkuujätteet jätetty maatumaan maahan.

Susan